El passat cap de setmana, del divendres 6 al diumenge 8 de novembre, es va celebrar el Select Talent Weekend, un esdeveniment de selecció de talent emprenedor organitzat per Neàpolis i Tandenn, on van participar 20 persones, prèviament seleccionades entre 56 persones candidates. Van ser tres dies intensius de creativitat, aprenentatge, col·laboració, innovació i implicació per resoldre reptes de salut i benestar.
Tres dies de treball intensiu per fer emergir el talent
El divendres va començar el Select Weekend Talent (SWT) amb la presentació dels reptes de salut i benestar, emmarcats en un relat de ciutat cuidadora. Aquests reptes es van obtenir a partir d’un procés participatiu realitzat en el marc del Living lab de salut i benestar de Neàpolis, i que va comptar amb la participació de més de 30 persones de l’àmbit de la salut i l’acció social. Els reptes anaven des de l’aprofitament del talent de la gent gran, fins l’optimització dels espais públics per potenciar la salut integral o el foment de la mobilitat sostenible, passant per la millora de la comunicació entre el personal sociosanitari i els usuaris. A partir de les preferències dels participants es van organitzar quatre equips, cadascun dels quals havien de donar resposta a un dels reptes anunciats.
El dissabte, amb els equips ja configurats i centrats en la definició d’una proposta de valor per trobar una solució viable, es van realitzar diverses càpsules formatives sobre generació de propostes de valor, creació de mínim producte viable (MVP) i prototipatge. A mesura que els participants rebien les càpsules formatives, anaven evolucionant els seus projectes amb l’acompanyament i suport de dos mentors per equip.
El matí del diumenge es va fer servir perquè cada equip preparés una presentació de la seva proposta (Pitch deck). Paral·lelament, l’equip de Tandenn, amb el suport de Neàpolis, va realitzar una entrevista 360 a tots els participants per conèixer-los més a fons, i valorar l’evolució de cada equip.
Projectes empresarials amb impacte social
El diumenge a la tarda es celebrar la competició per valorar la millor proposta de solució al repte. Un jurat format per representants de les principals institucions de l’ecosistema emprenedor del Penedès Garraf va valorar la presentació dels pitch deck desenvolupats per cada equip durant el cap de setmana.
Les quatre propostes presentades pels equips van ser VirtualSalut (un kit de salut amb app, smartwatch, programa smart Tv) per facilitar la comunicació entre els usuaris i el personal mèdic); Pequeño Saltamontes (una app per posar en contacte persones que volen conèixer la ciutat d’una manera diferent amb persones grans coneixedores de la ciutat); Muuving (una plataforma que incentiva l’ús del transport públic facilitant la compra de bitllets i aportant informació d’interès); i Salutfy (una app d’activitats de benestar social als espais públics). Finalment, la proposta guanyadora va ser Pequeño Saltamontes. Els guanyadors van rebre de premi un lot de llibres d’emprenedoria i la participació al bootcamp de formació.
La competició de pitch deck es va retransmetre en directe pel canal de youtube de Tandenn i va comptar amb més de 200 espectadors.
Consolidació definitiva d’startups viables
A partir de les dinàmiques i interaccions realitzades al llarg del cap de setmana, l’equip de Tandenn i Neàpolis endegaran el procés de selecció definitiva de les persones que configuraran definitivament dos equips per crear dues startups viables.
Les persones seleccionades seran els cofundadors de la seva pròpia startup, tindran accés al bootcamp d’acceleració i el mentoratge de Tandenn Garraf-Penedès, s’integraran dintre de la iniciativa Living Lab de Salut i Benestar de Neàpolis i rebran el finançament del PECT Garraf d’Envelliment Actiu i Saludable.
Tandenn-Neàpolis, una col·laboració per promoure l’emprenedoria en el marc del Living Lab de Salut i Benestar
Neàpolis ha establert un col·laboració amb Tandenn, l’associació no lucrativa d’Emprenedors i Innovadors del Penedès Garraf. Com a comunitat enfocada a l’ecosistema Startup Comarcal, vol reconèixer, donar suport i col.laborar amb tots aquells emprenedors que tenen passió per la innovació i les Startups. Tandenn acompanyarà per fer créixer els projectes empresarials seleccionats a través d’un equip de mentors i experts de primer nivell.
Per tal d’introduir la tecnologia social en l’àmbit de la salut i el benestar, des de Neàpolis hem creat el Living Lab de Salud i Benestar, un espai on es troben i plantegen solucions compartides diversos tipus d’agents implicats: comunitat acadèmica, empresa privada, ciutadania i teixit associatiu i administració pública. Com a Neàpolis vetllarem perquè els projectes empresarials tinguin un impacte positiu en la societat i estiguin validats pels usuaris.
El projecte s’integra dins del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Garraf, sobre Envelliment actiu i saludable i dependència, coordinat pel Consell Comarcal del Garraf, i està cofinançat pel Fons europeu de desenvolupament regional FEDER Catalunya 2014-2020. A més del Living Lab de Neàpolis, el PECT Garraf desplega una sèrie de projectes a través de diverses organitzacions: l’Institut de Robòtica per a la Dependència; la Fundació Ave Maria de Sitges; l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú EPSEVG – UPC i el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès-Garraf.