Taller de Cinema presenta Reacciona Europa com a exemple d’ajuts culturals a l’Euroregió Pirineus Mediterrània 2018

El projecte Reacciona que lidera el ribetà Jaume Fargas s’ha estès a Catalunya nord i les Balears

Taller de Cinema presenta Reacciona Europa com a exemple per encoratjar els creadors a participar en la convocatòria d’ajuts culturals a l’Euroregió Pirineus Mediterrània 2018

 

El projecte Reacciona que lidera el ribetà Jaume Fargas s’ha estès a Catalunya nord i les Balears amb la incorporació de dos socis: La Cinematheque de Tolousse i Mom Works

El cineasta i productor audiovisual ribetà, Jaume Fargas va ser el creador convidat a les jornades #Europe Calls celebrades a l’Auditori del Palau de Mar de Barcelona per presentar el seu projecte Reacciona Europa. Aquest taller audiovisual adreçat als joves alumnes de 3 r i 4t d’ESO ofereix mitjançant una activitat d’aprenentatge-servei productes audiovisuals de qualitat a les ONG’s que ho demanden.

El projecte Reacciona va començar als instituts de secundària del Garraf el curs 2010/11 a instàncies de la regidoria de participació, cooperació. Des de l’ajuntament es volia impulsar projectes que permetessin la implicació dels joves estudiants més enllà de les activitats de sensibilització i conferències que programava.

Neàpolis, l’Agència Pública d’Innovació també es va implicar en el projecte Reacciona propiciant un conveni de col·laboració amb Jaume Fargas. El seu projecte, Taller de Cinema, va ser una les iniciatives allotjades en els serveis d’incubació i foment a la emprenedora de Neàpolis. Les primeres edicions de Reacciona es van encarar cap a projectes vinculats als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni de Nacional Unides. Més endavant, es van centrar en la qüestió dels drets i humans i darrerament han incorporats els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Reacciona es va estendre ràpidament a altres municipis catalans i ara ha fet un nou salt qualitatiu en rebre un ajut de 40.000€ dins la convocatòria de projectes Cultura Euroregió 2016. La seva proposta possibilita desenvolupar una activitat cultural, artística i d’interès social creant un producte audiovisual per encàrrec explícit d’una ONG.

L’ajuda va permetre a Taller de Cinema créixer pel que fa a l’abast dels centres i de les ONG’s gràcies a la incorporació de dos nous socis, la Cinémathèque de Tolouse i Mom Works, empresa de comunicació, màrqueting i audiovisual compromesa activament amb iniciatives d’economia social de les Balears. L’existència d’agents associats a Catalunya nord i a les illes és un dels requisits per poder optar a aquests ajuts a la producció i creació culturals de l’Euroregió.

Jaume Fargas va explicar davant l’auditori de potencials agents del sector cultural i creatiu català la seva dinàmica de treball, com els alumnes treballen el llenguatge audiovisual i com entren en contacte amb les respectives ONG’s qui són les que realitzen l’encàrrec del producte audiovisual ajustat a les seves necessitats.

L’audiovisual resultant d’aquesta interacció forma els joves alumnes en una competència creativa i al mateix temps, posa aquests alumnes en contacte amb la realitat i permet als centres formatius i als joves exercir com a actors socialment compromesos. El projecte té un caràcter eminent formatiu, també estimula el vessant creatiu dels joves i, d’altra banda, té un component professionalitzador, ja que els alumnes s’han d’adaptar a l’encàrrec i necessitats de la ONG per a la qual treballen. Els participants prenen consciència i esdevenen agents actius abandonant el rol d’espectadors i adoptant una visió i un pensament crític sobre la realitat que plasmen en els seus vídeos.

La publicació de les bases de la nova convocatòria #Europe Calls es preveu pugui aparèixer entre els mesos de maig i setembre de 2018 i es publicaran a la web www.euroregio.eu. En aquestes convocatòries se subvenciona fins a un 60% dels costos del projecte i són obertes a totes les disciplines.

La convocatòria s’adreça a les entitats culturals, professionals dels àmbits de les arts escèniques, art contemporani, cinema, audiovisual , patrimoni material i immaterial, llengües euroregionals (català, occità, francès i castellà), música, literatura, etc. que plategin desenvolupar iniciatives en l’àmbit territorial de l’Euroregió Pirineus Mediterrània amb un abast que compren creació, la difusió, la formació, l’educació artística o la creació de xarxes. 

 

 

 

 

Twitter - Últimes interaccions