El passat 8 de març vam inaugurar la segona fase del bootcamp d’acompanyament emprenedor, aquest cop centrat en l’acceleració de les idees de negoci. En aquesta fase seguim comptant amb la col·laboració de Tandenn que s’encarregarà d’acompanyar els equips emprenedors a través de sessions formatives específiques, sessions de coaching i mentoratge.
Un procés d’acompanyament emprenedor dins del Living lab de salut i benestar de Neàpolis
Al llarg de 2020, a través del Living lab de salut i benestar de Neàpolis, vam organitzar diversos grups de discussió i entrevistes en profunditat amb més de 30 professionals de l’àmbit social i sanitari, el que ens va permetre identificar els reptes de salut i benestar de la ciutat, emmarcats en un relat de ciutat cuidadora i saludable. Els reptes eren diversos i abastaven la millora de l’eficàcia de la intervenció sociosanitària, l’optimització de la teleassistència, l’aprofitament del talent de la gent gran, l’optimització dels espais públics per potenciar la salut integral, o la millora de la comunicació entre el personal sociosanitari i els usuaris, entre d’altres.
Un cop identificats els reptes, entre el 6 i el 8 de novembre vam organitzar amb Tandenn el Select Weekend Talent (SWT), un esdeveniment de selecció de talent emprenedor, on van participar 20 persones, prèviament seleccionades entre 56 persones candidates. Van ser tres dies intensius de creativitat, aprenentatge, col·laboració, innovació i implicació per resoldre reptes de salut i benestar. Aquest SWT va permetre seleccionar 10 persones per seguir un programa específic d’acompanyament emprenedor (bootcamp) agrupades en tres equips emprenedors.
Un bootcamp per trobar solucions tecnològiques a reptes de salut i benestar
En els darrers mesos, els i les emprenedors/es han participat en la fase del bootcamp d’ideació, que els ha permès focalitzar-se en la cerca d’una solució específica per algun dels reptes plantejats en el marc del Living lab de salut i benestar de Neàpolis. Aquest procés ha permès observar i empatitzar amb l’usuari, entendre els reptes sociosanitaris i generar idees per donar-hi resposta. Concretament, els equips s’han centrat en millorar l’eficàcia de la intervenció sociosanitària, donar suport a les persones cuidadores d’usuaris dependents i promoure la salut integral entre el jovent.
Després d’aquesta primera fase, s’han consolidat dos equips que passaran a la fase d’acceleració del bootcamp que s’endega ara, i que permetrà la validació de la proposta de solució i la consolidació d’un model de negoci viable. L’objectiu d’aquesta fase, que durarà fins el mes de juliol, és aconseguir un mínim producte viable (MVP) que permeti atreure els primers usuaris per validar la proposta i poder obrir una primera ronda d’inversió.
Un projecte per a l’especialització i competitivitat territorial
Des de Neàpolis hem impulsat la creació del Living Lab de Salut i Benestar de Neàpolis amb l’objectiu de generar un espai de co-creació on els usuaris-beneficiaris puguin interactuar amb els emprenedors i aportar les seves consideracions. D’altra banda, hem establert una col·laboració amb Tandenn, l’associació no lucrativa d’Emprenedors i Innovadors del Penedès Garraf, que és l’encarregada de dinamitzar i facilitar el procés d’acompanyament emprenedor (SWT i Bootcamp).
El Living lab s’emmarca dins el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Garraf, sobre Envelliment actiu i saludable i dependència, que està coordinat pel Consell Comarcal del Garraf, i cofinançat pel Fons europeu de desenvolupament regional FEDER Catalunya 2014-2020. A més del Living Lab de Neàpolis, el PECT Garraf desplega una sèrie de projectes a través de diverses organitzacions: l’Institut de Robòtica per a la Dependència; la Fundació Ave Maria de Sitges; l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú EPSEVG – UPC i el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès-Garraf.